briobill program facturare online

Nivea Brasov – fosta firma romaneasca

Nivea - fabricatinRO

Am auzit cu toții de crema Nivea și cu toții credem că este o firmă străină, care comercializează produse cosmetice și în România. Dar puțini știm că această firmă a avut la început capital românesc, având sediul la Brașov. În anii ce au trecut Nivea a monopolizat piețele Orientului Apropiat și cele din blocul comunist, prin raportul avantajos calitate-preț al produselor. Deși cei mai mulți dintre noi cunoaștem doar crema parfumată ambalată într-o cutie albastră, pe lângă aceasta, s-au mai comercializat: pastă de dinți, cremă de ras, cremă pentru ten, săpun, deodorant, șampon, parfum, apă de toaletă și altele.

Începuturile Nivea datează din 1840 – atunci s-a creat un atelier de fabricat săpunuri. Abia cu 100 de ani mai târziu fabrica și-a mai deschis un atelier și a preluat numele de „Poiana”. Cu trecerea timpului fabrica s-a specializat și a devenit fabrica „Leo”. Totuși recunoașterea de Ministerul Comerțului se face abia 7 decembrie 1923, iar diversificarea producției se intensifică. Mai jos aveți produsele cele mai cunoascute ale viitoareai mărci Nivea:

 • săpunuri: Magnolia, Exotic
 • paste de dinți: Cleștar, Cristal, Irinel, Mărgăritar, Ossidenta, Pell-Amar, Norvea, Perla
 • creme de ras: Călin, Triumf
 • creme de piele (de mâini, antirid, de față): Catifelin, Diafan, Gazel, Nivea, Norvea, Nutrin, Perla
 • spray-uri, fixative (cosmetice și pentru uz casnic): Bob, Cadran, Comfort, Dacia, Di-Da, Dublet, Gazel, Molid, Revin, Șah
 • parfumuri, ape de toaletă: Cordial, Gazel, Șah

Încă din primii ani de activitate materiile prime erau aduse din Anglia și Italia. De asemenea, sunt puse în funcțiune instalații pentru extragerea din plante a uleiurilor necesare aromatizării pastei de dinți. Din 1932, laboratorul devine fabrică, numele ales fiind „Chlorodont”. În 1928 s-a deschis în Brașov o nouă unitate de fabricare a produselor cosmetice, cumpărată în 1932 de firma Beiersdorf. Acum materiile prime se aduceau în cea mai mare parte din Germania și se produceau aici creme și paste Nivea. Cu câțiva ani mai târziu ia naștere Nivea, formată din: Chlorodont, Beiersdorf și Poiana.

După 1957, fabrica a fost retehnologizată în vederea producției de sortimente noi. În zona Bod se dezvoltă o unitate de culturi agricole, lângă vechile plantații de mentă, cărora li se adaugă lavandă și salvie. Nivea are așadar plantație proprie, din care își poate crea diverse sortimente. Anii ’80 au consacrat firma pe piața internațională fiind anii de maximă productivitate, dar și perioada în care s-au creat cele mai multe sortimente de produse.

Deși a fost o firmă românească, după 1990, firma a fost redenumită Norvea, fiind privatizată de Colgate-Palmolive a preluat 76% din acțiuni, iar în 2006 a cumpărat și restul de 24% de la foștii acționari ai Norveei.

Pentru ca acest lucru să nu se mai întâmple – să nu mai dispară firmele românești – trebuie ca noi românii să cumpărăm produse românești!

Sursa imagine: https://www.beiersdorf.ro/

În spatele a tot ceea ce fac este plăcere și dăruire. Așa se întâmplă și cu Fabricat în RO! Fac ceva pentru România și sper că este un pas mic pentru mine, dar un pas MARE pentru români!
Nu exista comentarii

  Lasa un comentariu

  This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

  Google+